Istarske Novine Online Istarske Novine Online

Digitalizirana građa - Naša sloga (Trst, Pula,1870-1915)(hrv.)


"Naša sloga", prve hrvatske novine u Istri, izlazile su u Trstu (1870-1899) i Puli (1899-1915). Najzaslužniji za njihove pokretanje bio je biskup Juraj Dobrila, koji je 11. 1. 1870. godine pisao svećeniku A. Karabaiću:

“Naša braća pogiba(ju); tišću ju od dvje strane uprav kao klišći; gore nego sada nije nam još nikad bilo. Čini mi se, da bi morali barem pokušati, nebi li se narod naš po Istriji dao malko probuditi. Najshodnije sredstvo, kako ja sudim, bio bi mali listak…Poznati našinac i ja bi plaćali oko 400 iztisak, a po Istri bi se nabralo barem 100 predbrojnika…“

Prvi broj objavljen je 1. VI. 1970., na četiri stranice. Prvi urednik bio je svećenik Antun Karabaić, nakon njega list su uređivali Andrija Novak, Lovro Testen, Karlo Kiršjak i Matko Mandić.

Do 1884. izlazile su kao dvotjednik, nakon toga kao tjednik (od 1900. do 1902. izlazile su dvaput tjedno).

Tijekom prvih godina list je tiskan u 500 primjeraka, a godine1879. imao je 1033 pretplatnika.

Od srpnja 1899. izlazi u Puli, gdje je najprije tiskan u tiskari Andrije Gabrščeka, zatim u tiskari Josipa Krmpotića, i na kraju u tiskari Laginja i dr. (jedan od vlasnika bio je Matko Laginja).  Tada su list uređivali Matko Mandić, Stiepo Gljivić, Josip Hain i Jerko Mahulja.

List je prestao izlaziti 25. V. 1915.

Podnaslov lista bio je: Poučni, gospodarski i politički list, što je određivalo programsko usmjerenje novina i sadržaje: političko-nacionalne teme, školstvo, savjeti za poljodjelstvo, književni prilozi. Objavljivane su i brojne reklame.
Najpopularniji članak u listu bio je razgovor Jurine i Franine, pisan na istarskoj čakavici.

Pojava “Naše sloge” ima velik kulturno-povijesni značaj: ona je bila „pravo ogledalo narodnog preporoda, kulturnog, političkog i gospodarskog života istarskih Hrvata.“ (dr. Ivan Zuccon). “Naša sloga je značila je preokret u životu istarskog seljaka. ’Sloga’ je postao sinonim za novine.” (dr. Oleg Mandić).

Donacija 26 godišta tjednika «Naša sloga» pristigla su knjižnicu 1970. godine. Darovao ih je gospodin Ante Iveša iz Premanture, koji je između dva svjetska rata emigrirao iz Istre u Zagreb. Vjerojatno to razlog što su ove novine sačuvane, budući da su u to vrijeme talijanske vlasti u Istri plijenile i uništavale hrvatske i slovenske publikacije. Stoga su ove novine vrlo rijetke.

mr. sc. Bruno Dobrić

Pregledavanje digitalizirane građe unutar INO sustava